Jahodový dort

12:10 ,

 
 Každou (dobře, skoro každou) sobotu ráno chodím na trh. Když se na stolcích našich trhovců objeví jahody, je to pro mě příchod léta. Jahod jsou skvělé, když jsou sladké a mají tu správnou jahodovou chuť. Možná si říkáte, jakou by asi měly mít jinou chuť než jahodovou?  Jenže ono to dneska je tak, že kolikrát si koupíte jahody, které se sice tváří lávě, ale chuťově vás naprosto zklamou a pak už jen slyšíte, jak všichni vzpomínají na dětství, kdy ty jahody byl sice menší, ale zato chutnaly opravdu jahodově. Proto chodím ráda na trh, tam máte totiž šanci, že narazíte na jahodově chutnající jahody, mnohem větší, než v Kauflandu (a to neplatí jen o jahodách). Na tenhle dortík si dejte s výběrem jahod záležet, kvalita ingrediencí je vždy základ. 

A pokud se chystáte na něčí letní oslavu narozenin, tak jste možná právě našli ideální dort pro oslavence.



INGREDIENCE:
KORPUS:
180g  mouky  (mám vyzkoušenou celozrnnou i pohankovou)
200g změklého másla
180g třtinového cukru
3 vejce
3 lžičky prášku do pečiva
2 vanilkové lusky

KRÉM:
1 vanilkový pudink
250 ml mléka
6 lžic cukru
100g másla
250 g tvarohu
Jahody na ozdobu

POSTUP:
Zapněte si troubu na 180C, aby se vám předehřála.
Vyšlehejte máslo s cukrem a potom přidejte vejce, které pomalu zašlehejte. Nakonec přidejte vnitřek z vanilkového lusku. V druhé míse si smíchejte mouku a kypřicí prášek. Pak obě směsi spojte. Těsto nalijte do předem připravené formy (vymazané, nebo vyložené pečicím papírem) a pečte asi 20-25 min.

Pudink vmíchejte do mléka a dejte vařit, dokud nevytvoříte hustý pudink a nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí všlehejte máslo a tvaroh. Pokud chcete mít v krému kousky jahod, pár si jich nakrájejte na drobné kostičky a do krému je přimíchejte. Krém nechte odpočinout v lednici.

Korpus nechejte úplně zchladnout a potom ho prokrojte (můžete jen jednou nebo dvakrát). Potom promažte krémem a na úplný konec ozdobte jahodami podle vlastní fantasie.

Dort nechte rozležet alespoň několik hodin a podávejte při pokojové teplotě (skladovat můžete v lednici, ale raději ho něčím přikryjte, aby neosychal).


0 komentářů