Makovo-tvarohový koláč

10:48


Kousek od místa kam chodím na oběd nedávno otevřeli novou kavárnu. Samozřejmě jsem ji hned musela navštívit, neboť stylové kavárničky, káva, čaje a homemade zákusky jsou mým potěšením. Nebudu vás vyčerpávat příběhem o kavárně, ve které se mi sice vůbec nelíbilo a dávala jsem jí šanci jen kvůli úžasnému koláči, ve finále jsem se jednoduše rozhodla upéct koláč, který jsem si tam párkrát dala. Jako vždy jsem ho dost zjednodušila a podle možností převedla do zdravější varianty. Je naprosto bez chyby, jen si po jeho mlsání zkontrolujte, že nemáte mák mezi zuby ;)


TĚSTO:
50 g rozpuštěného másla
3/4 hrnku mouky
1 vejce
1/4 hrnku třtinového cukru

NÁPLŇ:
1 kg nízkotučného tvarohu (tzn. 2 balení, každé 500 g)
4 vejce
3/4 hrnku třtinového cukru
150 g máku (oloupaného)

POSTUP:
Máslo, mouku, cukr a vejce smíchejte a vytvořte těsto, které přeneste do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Prsty vmačkejte a vytvořte základ pro koláč (já mám raději, když je těsto pouze na dně, bez okrajů, ale je to na vás).

V míse si nejprve utřeme vejce s cukrem. Přidáme tvaroh a pořádně promícháme. Těsto rozdělíme do dvou misek, v jedné bude o trošku (tak zhruba o 4 lžíce) směsi méňe. Do té misky, kde je tvarohové náplně o něco méně, přidáme mák.

Nyní vytvoříme mramorování. Do středu formy dáváte střídavě po lžících náplně (doporučuji použít hodně velké lžíce, nebo klidně malé naběračky). Nejdřív lžíci tvarohové, pak lžíci makové náplně a to děláme pořád dokola, dokud obě náplně nedojdou. Pokud máte pocit, že je maková náplň příliš tuhá, přidejte trochu mléka.


Koláč pečeme zhruba hodinku. Já ho pekla 10 min na 180C a pak jsem na dalších 50 min ztlumila teplotu na 150C.


 TIP: pokud nemáte náladu, nebo čas, na mramorování, nemusíte tvarohovou směs dělit a mák do ní rovnou přimíchat. Koláči to na chuti ani trošku neubere.
 

0 komentářů