Makový koláč s mandlovým těstem a švestkami

11:09


 Švestky mám spojené s mojí babičkou, ona je má totiž moc ráda a já jí zas ráda dělám radost, takže každý rok čekám, když už se na trhu objeví, abych jí mohla vybrat ty nejlepší kusy. Já jsem se stala po vzoru mé babičky také milovnicí švestek (i když které jídlo já nemiluji) a letos jsem byla štěstím bez sebe, když jsem jich od kamarádky dostala celou tašku!
Jenže u švestek je ale jeden problém, musíte je spotřebovat poměrně rychle, protože rychle hnijí. Takže volba byla jasná, bude z nich koláč. Spojila jsem švestky a mák, což mi přijde jako tradiční kombinace a k tomu přidala mandlové těstíčko, které celý koláč pozvedne o úroveň výš.
Užijte si tu dokonalou chuť a mějte krásný podzim =)



INGREDIENCE:
TĚSTO:
250 g pohankové mouky
1 lžička kypřicího prášku
50 g třtinového cukru
90 g rozpuštěného másla ghí
1 vejce
40 g mandlových lupínků

NÁPLŇ:
300 g mletého máku
3 lžíce třtinového cukru
300 ml mléka
4 lžíce zavařeného rybízu (můžete použít i rybízová povidla)
likér Amareto podle chuti (nebo můžete vynechat)
asi 15 švestek (omyté, vypeckované, rozkrojené na půlku)

POSTUP:
Všechny ingredience (z mandlí použijte pouze 30 g) na těsto smícháme a vytvoříme drobenku, kterou prsty vmačkáme do připravené kulaté formy vyložené pečicím papírem. Těsto necháme odpočívat a připravíme si makovou náplň.

V hrnci zahřejeme mléko, přisypeme mák, cukr, likér i rybíz a vše promícháme. Směs necháme chvilinku zchladnout a naneseme na připravené těsto.

Koláč poklademe kolem dokola švestkami (slupkou dolů) a posypeme zbytkem mandlových lupínků.

Pečeme asi 35 min na 170°C.
 

0 komentářů