Makový koláč s mandlovým těstem a švestkami
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJDev91PjpJr9Vb7jg45D4_oQxTOrBrHPXKSS0RDkPkpRjQN4to2h7E2DMk8fxfpUq2kfZVT7O13hTbwZupfPbzi8t6JDhpV9KVG2Bs3bQSa51NB3i3285ZskVz6W6_dsqMbXhuvGk1VLu/s640/%25C5%25A1vesty.jpg)
Jenže u švestek je ale jeden problém, musíte je spotřebovat poměrně rychle, protože rychle hnijí. Takže volba byla jasná, bude z nich koláč. Spojila jsem švestky a mák, což mi přijde jako tradiční kombinace a k tomu přidala mandlové těstíčko, které celý koláč pozvedne o úroveň výš.
Užijte si tu dokonalou chuť a mějte krásný podzim =)
INGREDIENCE:
TĚSTO:
250 g pohankové mouky
1 lžička kypřicího prášku
50 g třtinového cukru
90 g rozpuštěného másla ghí
1 vejce
40 g mandlových lupínků
NÁPLŇ:
300 g mletého máku
3 lžíce třtinového cukru
300 ml mléka
4 lžíce zavařeného rybízu (můžete použít i rybízová povidla)
likér Amareto podle chuti (nebo můžete vynechat)
asi 15 švestek (omyté, vypeckované, rozkrojené na půlku)
POSTUP:
Všechny ingredience (z mandlí použijte pouze 30 g) na těsto smícháme a vytvoříme drobenku, kterou prsty vmačkáme do připravené kulaté formy vyložené pečicím papírem. Těsto necháme odpočívat a připravíme si makovou náplň.
V hrnci zahřejeme mléko, přisypeme mák, cukr, likér i rybíz a vše promícháme. Směs necháme chvilinku zchladnout a naneseme na připravené těsto.
Koláč poklademe kolem dokola švestkami (slupkou dolů) a posypeme zbytkem mandlových lupínků.
Pečeme asi 35 min na 170°C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrC_U88wKfC5eFJUiAmA__-He_8FNym1TbWaVorcI_NHP5g3tYTsuFL6QGzMKh2t7q1IkcdRyT4HXsNwtMLR_EZbg0YdibhcVCnnhNdNqRg_eGi0p8TG_j0efrcL4RzQm7tmiD-zi8IMTA/s640/%25C5%25A1veeesty.jpg)
0 komentářů