Lemon pie

4:19


Citronový koláč neboli lemon pie je jeden z nejslavnějších koláčů na světě. Moje cesta k němu byla taková, že jsem ho kdysi ochutnala u PAULa a se vzpomínkou na tu slast jsem se rozhodla, že ho začnu péci sama a následovaly asi 3 úplně zkažené koláče a testování nejrůznějších receptů a vychytávek. Nakonec jsem se dopracovala k tomu, který by se vám vedle těch ostatních mohla zdát možná trochu osekaný (kvůli cholesterolu jsem se vždy snažila snižovat množství vajec), ale věřte mi, za tenhle recept bych i ruku do ohně dala.



INGREDIENCE:
TĚSTO:
150 g celozrnné mouky
100 g másla
80 g třtinového cukru
2 žloutky
špetka soli

NÁPLŇ:
1 celé vejce a 4 bílky
120 g třtinového cukru
3 citrony a kůra z 1 citronu
150 ml smetany ke šlehání

POSTUP:
Všechny ingredience na těsto promíchejte a vmačkejte do připravené kulaté formy s pečicím papírem tak, aby měl koláč okraj. Pečte na 180°C 10 minut zatížené pečicími fazolemi a potom 5 minut bez nich. Vytáhněte ven a připravte si náplň.

Lehce prošlehejte (ale ne vyšlehejte) cukr a bílky. přidejte všechny ostatní ingredience na náplň a zamíchejte. Nebojte se toho, že směs je úplně tekutá, zpevní se. Nalijte na těsto asi 1/3 náplně a dejte péct. Když náplň trochu ztuhne, přidejte další díl náplně a takhle postupujte dál, až budete mít na koláči postupně všechnu náplň, která bude tuhá (nevysušte koláč úplně, chceme, aby byl vevnitř pěkně mazlavý).

Koláč nechte vychladnout ve vypnuté troubě, aby chladl pozvolna. Můžete podávat se šlehačkou, které zjemní intenzivní kyselou chuť.

 

0 komentářů