Jablečný dort z celozrnné mouky s pařížskou šlehačkou

6:20



Vláčnost. Hebkost. ... slova, která mě napadají, když přemýšlím, jak vám tento dort nejlépe přiblížit. Mám moc ráda přidávání ovoce a zeleniny (mrkve, cukety) do korpusů. Jsou potom lehké jako obláčky. Stejně tak je toho i u tohoto dortíku.

Základ tohoto receptu jsem získala od přátel, pak jsme ho upravovala a "ozdravovala", ale jednu původní a klíčovou ingredienci jsme si nedovolila změnit - pařížskou šlehačku. Já osobně bych vždycky dala přednost normální šlehačce, ale věřte mi, tento dort si o tu pařížskou přímo žádá. Pokud budete chtít koláč vylepšit, ozdobte si ho ovocem či lesními plody. Bude pak ještě více lahodit i oku.



INGREDIENCE:
250 g nastrouhaných jablek (bez slupky)
150 g třtinového cukru
4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
150 g celozrnné mouky
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
2 lžičky skořice

NA PAŘÍŽSKOU ŠLEHAČKU:
250 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády

POSTUP:
Nejprve si připravíme šlehačku. Čokoládu si nalámejte a začněte rozpouštět ve vodní lázni. Přidejte asi 1/2 smetany a počkejte, až se čokoláda rozpustí úplně. Potom přidejte i zbytek smetany a vše spojte. Nechte vychladnout a potom dejte do ledničky, je nutné, aby byla smetana studená.

Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao a skořici a pořádně promíchejte. Potom přidejte i nastrouhaná jablka a žloutky. Vyšlehejte tuhý sníh z bílku a pomalu zapracujte do připraveného těsta.

Těsto nalijte do připravené kulaté formy, vyloženě pečicím papírem (můžete i vymazat máslem a vysypat moukou). Pečte na 180°C.

Nechte korpus úplně vychladnout a pak si vyšlehejte šlehačku. Šlehejte ji na malé otáčky, delší dobu. Bude pak více hustá a déle vydrží. Vyšlehanou šlehačku naneste na vychladlý korpus. 

Můžete podávat posypané kakaem a ozdobené jahodami.

TIP: komu se nechce pouštět do domácí šlehačky, může si klidně koupit pařížskou šlehačku rovnou v obchodě. Tu si pak doma už jen vyšleháte. Osobně s ní mám dobrou zkušenost, neboť vám to ušetří čas i peníze (než když kupujete kvalitní vysokoprocentní čokoládu).

0 komentářů