Panna cotta pie s meruňkami

8:25

























Dostala jsem další plody ze zahrádky a bylo třeba je zpracovat, protože jíst jsme je nestíhali. první várka meruněk padla na džem, to samé i druhá, ale u třetí už došly zavařovačky, takže bylo třeba vymyslet nějakou alternativu. Panna cotta je sama o sobě vynikající (Italové prostě umí dělat dezerty) a v horkém létě je to lehká a osvěžující dobrůtka. Zkusit ji dát na koláčové těsto a ještě kombinovat s meruňkami byl nejprve docela divný nápad, ale nakonec z toho vznikl skvělý letní koláč.Při pečení si hlavně dejte pozor, aby v těstě nebyla díra, tou by totiž panna cotta mohla protéct.

INGREDIENCE:
TĚSTO:
300 g hladké mouky
80 g rozpuštěného másla
100 g třtinového cukru
1 vejce
asi 3-4 lžíce mléka (podle potřeby)

PANNA COTTA:
500 ml smetany ke šlehání
20 g plátkové želatiny
80 g moučkového cukru

MERUŇKOVÁ POLEVA:
400 g vypeckovaných a nadrobno nakrájených meruněk
50 g cukru (ochutnejte, záleží, jak máte sladké meruňky)
10 g želatiny

POSTUP:
Smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte. Můžete přidat mouku či mléko podle potřeby. Těsto zabalte do folie a nechte odpočinout 150 min v lednici. těsto pak rozválíme a přeneseme na koláčovou formu vyloženou pečicím papírem. Pečeme na 170°C 10 min zatížené fazolemi a 5 min bez zatížení. Upečené těsto necháme vychladnout.

Plátky želatiny namočíme podle návodu do vody a necháme nabobtnat. Smetanu ohřejeme a přidáme cukr, pozor, nesmíte jí vařit. Plátky želatiny slijeme a přidáme do smetany. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí a pak necháme chladnout v kastrůlku. když už není smetana horká, přelijeme ji na korpus a dáme do lednice ztuhnout.

Želatinu na meruňkovou polevu necháme opět podle návodu nabobtnat. Meruňky rozvaříme a necháme chvíli probublávat, potom přidáme cukr a dochutíme. Přidáme nabobtnalou želatinu, rozmícháme a necháme chladnout. Po vychladnutí nalijeme na úplně ztuhnou panna cottovou vrstvu a dáme opět do lednice.

Když koláč ztuhne, můžeme servírovat.

0 komentářů