Makový koláč

9:53


Víte, já strašně moc miluji mák. Zbožňuji šišky s mákem, ale klidně si to můžu dát bez těch šišek, prakticky jsem schopná jíst mák jakkoli, kdekoli a s čímkoli - hlavně, že ho tam je hodně. Tenhle koláč je ten nejvíc makový, jaký si umíte představit. Seškrtala jsem ostatní suroviny na minimum, takže mák je zde opravdu v hlavní roli a pokud ho máte rádi, budete z koláče nadšeni. Navíc jak je výborný, tak je i jednoduchý, takže ho zvládne úplně každý.



INGREDIENCE:
TĚSTO:
350 g celozrnné mouky
100 g másla
120 g třtinového cukru
1 vejce
3 lžičky prášku do pečiva
kůra z 1 citronu
asi 3-4 lžíce mléka

NÁPLŇ:
200 g mletého máku
80 g třtinového cukru
30 g másla
3 lžičky mleté skořice
350 ml mléka

POSTUP:
Smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte. Můžete přidat mouku či mléko podle potřeby. Těsto zabalte do folie a nechte odpočinout v lednici.

Do kastrůlku si dejte máslo, mléko a mák a zlehka povařte. Přidejte skořici a cukr a nechte chvilku probublávat, aby se náplň zredukovala. Nemějte ale příliš silný plamen, protože mák může zhořknout. Směs nechte vychladnout.

Těsto vyndejte z lednice a na pomoučněném plechu vyválejte. Pokud chcete, můžete si nechat trochu těsta a vykrojit z něj ozdoby na koláč. Vyválené těsto vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a nalijte na něj makovou směs. pokud jste si vyrobily ozdoby, položte je na makovou náplň.

Pečte na 180°C asi 30-40 min.

Po vychladnutí můžete zasypat moučkovým cukrem nebo nastrouhanou citronovou kůrou.


0 komentářů