Makový koláč
INGREDIENCE:
TĚSTO:
350 g celozrnné mouky
100 g másla
120 g třtinového cukru
1 vejce
3 lžičky prášku do pečiva
kůra z 1 citronu
asi 3-4 lžíce mléka
NÁPLŇ:
200 g mletého máku
80 g třtinového cukru
30 g másla
3 lžičky mleté skořice
350 ml mléka
POSTUP:
Smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte. Můžete přidat mouku či mléko podle potřeby. Těsto zabalte do folie a nechte odpočinout v lednici.
Do kastrůlku si dejte máslo, mléko a mák a zlehka povařte. Přidejte skořici a cukr a nechte chvilku probublávat, aby se náplň zredukovala. Nemějte ale příliš silný plamen, protože mák může zhořknout. Směs nechte vychladnout.
Těsto vyndejte z lednice a na pomoučněném plechu vyválejte. Pokud chcete, můžete si nechat trochu těsta a vykrojit z něj ozdoby na koláč. Vyválené těsto vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a nalijte na něj makovou směs. pokud jste si vyrobily ozdoby, položte je na makovou náplň.
Pečte na 180°C asi 30-40 min.
Po vychladnutí můžete zasypat moučkovým cukrem nebo nastrouhanou citronovou kůrou.
0 komentářů