Cuketové muffiny s chia semínky a borůvkovým krémem

8:58 ,

Moje babička je pěstitelka první třídy. Letos nám hrdě donesla obrovskou cuketu, jenže zrovna u cuket vůbec neplatí, že čím větší, tím lepší. Takže co s ní? původně měla padnout na cukeťák (slaný cuketový koláč), ale nakonec převládla chuť na sladké a hlavně chuť vyzkoušet něco nového a vrhla jsem se do muffin. 

Jakkoli vám to zní divně, věřte tomu, že jsou dokonale sladké a cuketa vás v nich vůbec neruší. Je to stejné, jako mrkev v carrot cake. Mimochodem je to taky skvělý způsob, jak donutit všechny, kteří cuketu rádi nemají, aby si jí zamilovali.

Borůvkový krém už je jen taková třešnička na dortu. pokud nechcete, dělat ho nemusíte. Mně chutnají muffiny stejně asi nejvíc samotné a ohřáté se studeným mlékem.



INGREDIENCE:
MUFFINY:
4 hrnky nastrouhané cukety
200 g cukru
2 vejce
4 lžíce chia semínek
130 g rozpuštěného másla
3 lžíce sody
3 lžíce skořice
4 lžíce kakaa
2 hrsti vlašských ořechů
300 g hladké rýžové mouky
špetka soli
150 ml mléka

KRÉM:
400 g borůvek
250 g tvarohu ve vaničce
150 g změklého másla

POSTUP:
Předehřejte si troubu na 180°C.

Smíchejte mouku, sodu, cukr, sůl, skořici, kakao a chia semínka a vše pořádně promíchejte. Pak přidejte všechny zbývající suroviny a opět pořádně promíchejte, aby se vše pěkně spojilo. Směs by se měla táhnout, ne úplně téct, ale zase ne být příliš pevná.

Připravte si muffinové košíčky (já používám buď silikonové, nebo papírové, ale ty musíte péct s kovovou formou, protože sami směs neudrží) a naplňte je asi do 2/3. Pečte zhruba 15-20 min. Během pečení se snažte troubu neotvírat, aby teplo neuteklo a muffinky vám nespadly.

Upečené muffiny nechte vychladnout.

Borůvky si dejte do kastrůlku, rozmačkejte a povařte, aby se vám zredukovaly. Nechceme v nich téměř žádnou vodu. nechte vychladnout. Smíchejte si máslo s tvarohem a přidejte zredukované borůvky. Krém dejte na 30 min odpočinout do lednice a potom s ním ozdobte muffiny.

0 komentářů