Tartaletky z citronvého ráje

10:34 , ,

Název toho dortu je ,,Tarte au citron de Menton", proslavilo ho totiž místo, kde se pěstují ty nejchutnější a nejžlutější citrony, v Mentonu. Na celé Francouzské riviéře patří tento dortík k těm nejoblíbenějším. Citronový krém s křehkým těstem je už sám o sobě dokonalý, když k němu ještě přidáte nazlátlou peřinku, vytvoříte osvěžující, sladký a úžasný dezert. Já mám jeho sladko-kyselou chuť ráda v kombinaci se silným espressem.



INGREDIENCE:
KORPUS:
200 g hladké mouky (já použila mix bezlepkových muk)
50 g drcených mandlí
125 g změklého másla
100 g hnědého cukru
2 žloutky
voda, sůl

KRÉM LEMON CURD:
3 citrony (nejlépe v BIO kvalitě)
1 vejce
3 žloutky
100 g hnědého cukru
100 g másla
15 g solamylu

PEŘINKA:
4 bílky
150 g moučkového cukru

POSTUP:
Máslo, cukr a žloutky vyšleháme. Přidáme mouku, drcené mandle a špetku soli a vypracujeme těsto (pokud je potřeba, přidejte trochu vody). Těsto rozválejte a dejte do formiček na tartaletky (nebo použijte klasickou velkou formu). Střed propíchejte vidličkou, zatěžkejte pečicími fazolemi a potom pečte na 180C 20 min (v předehřáté trouby), pak sundejte fazole a pečte ještě 5 min.

Nastrouhejte kůru z jednoho citronu a vymačkejte k ní šťávu ze všech 3 citronů a rozmíchejte v této směsi solamyl. Vše dáme do jedné mísy s vejcem, žloutky a cukrem a šleháme ve vodní lázni. Po chvíli nám směs pěkně ztuhne do citronového krému. Nemějte strach, pokud vám směs netuhne, prost trochu přidejte teplotu a čekejte, mně to trvalo asi 10 min =) nechte úplně vychladnout a pak zašlehejte máslo.

Citronový krém natřeme na upečený korpus. Na peřinku si vyšleháme bílky, pak přidáme cukru a znovu vyšleháme, aby byl sníh pěkně pevný. Tím ozdobíme tartaletky a dáme na 3-5 min do trouby, aby nám peřinka pěkně ztuhla a lehce zezlátla.

0 komentářů