Hot cross buns
Přeji všem krásný zbytek svátků a doufám, že není žádná slečna, které by hrozilo uschnutí ;)
INGREDIENCE:
200 ml mléka
50 ml vody
2 pytlíčky sušeného droždí (tzn. 2x7g)
460 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
55g cukru
2 lžičky strouhaného zázvoru
1 vejce
60 g rozinek
30 g brusinek
50 g ořechů (vlašáky, lískové,...)
kůra z jednoho citronu
med na potření
POSTUP:
Zahřejte si mléko a vodu v kastrůlku tak, aby bylo možné do nich bez problémů strčit prst.
Máslo si rozpusťte a nechte chvíli stranou.
Kvasnice smíchejte s moukou, solí, kořením, skořicí, cukrem, citronovou kůrou a zázvorem. Zalijeme mlékem s vodou a potom máslem. Promícháme a přidáme vejce.
Hnětejte a vytvořte těsto. Pomoučněte si vál, na něj těsto vyklopte a trošku propracujte. Potom přidejte oříšky, brusinky a rozinky a znovu propracujte.
Předehřejte si troubu na 190C.
Z těsta udělejte bochánky a rozložte si je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte asi 30 min ve tmě a v teple.
Smíchejte si 3 lžíce mouky a 2 lžíce vody, z toho utvořte kašovitou hmotu. Vezměte si igelitový pytlíček, trošičku mu ustřihněte špičku a naplňte ho kašovitou hmotou. Pak vytvořte na každém bochánku křížek.
Pečte 15-20 min. Po upečení dejte na drátky a potřete tekutým medem, aby se bochánky krásně leskly.
TIP: Ještě teplé si je namažte máslem a marmeládou!
TIP: Hot cross buns jsem dělala i z bezlepkové mouky, ale upozorňuji, že díky vlastnostem mouky nejsou tak dobré, jako když je uděláte z mouky normální (byly tak tvrdé, že se mi z nich staly spíš takové bitevní bochánky).
0 komentářů