Hot cross buns

9:54 ,


Co si letos udělat Velikonoce po anglicku? Né, samozřejmě byl i náš klasický český mazanec, ale stejně jsem se rozhodla, že zkusím i něco nového. Co se týká britské kuchyně, neobrátila bych se na nikoho jiného, než na mého milovaného Jamieho Olivera. Všimli jste si, jak se doslova mazlí s jídlem? Je úžasný!! Tento recept jsem převzala právě od něj a dělala jsem jen menší úpravy.

Přeji všem krásný zbytek svátků a doufám, že není žádná slečna, které by hrozilo uschnutí ;)



INGREDIENCE:
200 ml mléka
50 ml vody
2 pytlíčky sušeného droždí (tzn. 2x7g)
460 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
55g cukru
2 lžičky strouhaného zázvoru
1 vejce
60 g rozinek
30 g brusinek
50 g ořechů (vlašáky, lískové,...)
kůra z jednoho citronu
med na potření

POSTUP:
Zahřejte si mléko a vodu v kastrůlku tak, aby bylo možné do nich bez problémů strčit prst.
Máslo si rozpusťte a nechte chvíli stranou.

Kvasnice smíchejte s moukou, solí, kořením, skořicí, cukrem, citronovou kůrou a zázvorem. Zalijeme mlékem s vodou a potom máslem. Promícháme a přidáme vejce.

Hnětejte a vytvořte těsto. Pomoučněte si vál, na něj těsto vyklopte a trošku propracujte. Potom přidejte oříšky, brusinky a rozinky a znovu propracujte.

Předehřejte si troubu na 190C.

Z těsta udělejte bochánky a rozložte si je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte asi 30 min ve tmě a v teple.

Smíchejte si 3 lžíce mouky a 2 lžíce vody, z toho utvořte kašovitou hmotu. Vezměte si igelitový pytlíček, trošičku mu ustřihněte špičku a naplňte ho kašovitou hmotou. Pak vytvořte na každém bochánku křížek.

Pečte 15-20 min. Po upečení dejte na drátky a potřete tekutým medem, aby se bochánky krásně leskly.

TIP: Ještě teplé si je namažte máslem a marmeládou!

TIP: Hot cross buns jsem dělala i z bezlepkové mouky, ale upozorňuji, že díky vlastnostem mouky nejsou tak dobré, jako když je uděláte z mouky normální (byly tak tvrdé, že se mi z nich staly spíš takové bitevní bochánky).

0 komentářů