Matcha cupcaky

9:00


Matcha tea už piji roky, je to moje superpotravina, kterou si dopřávám každý den. Rozhodně to není jedna z těch zdravých věcí, u které si musíte zacpat nos, pokud je chcete pozřít. Pokud si z matchy uděláte třeba matcha latté, je to naprostá dokonalost. Tohle je můj první recept s matchou a doufám, že jich ještě pár přibude.

Pro toho, kdo matchu nezná: Matcha je japonský čaj, jehož rostliny se pěstují téměř v úplné tmě, know how na jeho přípravu znají pouze vybraní japonští čajoví mistři. Matcha obsahuje mnoho antioxidatů a vitaminů, pomáhá snížit cholesterol a cukr v krvi. Má nasládlou a jemnou chuť.



INGREDIENCE:
TĚSTO:
110 g bezlepkové mouky (já použila mix bezlepkových muk, ale samozřejmě můžete použít i normální)
110 g třtinového cukru
6 g matcha tea (3 malé pytlíčky)
1 a 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
špetka soli
70 g rozpuštěného másla
100 ml mléka
1 vejce

KRÉM:
4 g matcha tea (2 malé pytlíčky)
250 g mascarpone (můžete použít i ricottu, je méně tučná) - při pokojové teplotě
1 smetana ke šlehání

+plátky kokosu na posypání (nebo můžete zkusit skořici)

POSTUP:
Promícháme si mouku s matcha práškem a kypřícím práškem. V druhé míse si smícháme všechny ostatní ingredience a pak obě směsi spojíme a těstem naplníme formičky na muffiny.

Pečeme 20-25 min na 170C. Teplota by měla být stále konstantní a rozhodně ji nezvyšujte, jinak vám těsto vyběhne a bude víc jako muffin, něj jako cupcake. Muffinky nechte po upečení vychladnout.

Vyšleháme si celou smetanu a pak ji smícháme s mascarpone a matchou a ozdobíme s ní připravené muffinky. Potom už je jen posypeme látky kokosu a můžeme podávat.

TIP: muffinky si klidně můžete upéct den dopředu a dozdobit je až druhý den

0 komentářů