Koláč s chocolate mousse a burákovou šlehačkou

11:53 ,



Když se ponoříte do pečení koláčů, fantazii se maze nakladou. Jedna moje kamarádka chystala jako valentýnské překvapení pro svého přítele chocolete mousse (http://www.mnaminka.cz/2015/01/chocolate-mousse-cokoladova-pena.html), což mě přivedlo na nápad, že by se ta dokonalá pěna mohla dát i na koláč. Na mně by ale chuť čokolády byla dost intenzivní, tak jsem se ji rozhodla zjemnit šlehačkovou čepicí no a když neví co bys přidal, sáhni po burákovém másle! Co bych ještě dodala k tomuto koláči... Pečte ho, jezte ho a milujte ho!!



INGREDIENCE:
250 g bezlepkových sušenek
120 g rozpuštěného másla
200 g čokolády s vysokým podílem kakaa
3 bílky
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce medu (kdo nechce med, použije 50 g moučkového cukru)
1 a 1/2 lžíce barákového másla
(jestli použijete hladké (smooth) nebo s kousky (crunchy) už je na vás, já preferuji s kousky)

POSTUP:
Sušenky si rozdrolíme, přidáme rozpuštěné máslo a vytvoříme hmotu, kterou vmačkáme do kulaté formy na pečení. Nezapomeňte udělat okraje, u tohoto koláče jsou opravdu potřeba.

Pečte 10 min na 180C. Vyndejte a nechte zchladnou.

Nyní si vytvořím chocolate mousse:
Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Nechte chvilku zchladnout a pokud chcete, přimíchejte brandy.

Vyšlehejte si z bílků tuhý sníh, přidejte cukry a znovu šlehejte. Když je sníh krásně našlehaný, postupně ho vmíchávejte do rozpuštěné čokolády.

Odlijte si 100 ml smetany ke šlehání a vyšlehejte ji do tuha a přidejte do čokoládové směsi. Pokud chcete mít čokoládu opravdu našlehanou, můžete ji v této fázi např. 3-5 min šlehat, pokud to neuděláte, bude pěna také vynikající, jen ne tolik nadýchaná.

Pěnu rozdělte do jednotlivých mističek a dejte do ledničky ztuhnout.
Před podáváním si našlehejte zbytek smetany ke šlehání a ozdobte s ní chocolete mousse. Před podáváním můžete také ozdobit nastrouhanou čokoládou, či hoblinkami čokolády.

Naneste pěnu na sušenkový základ a dejte do lednice. Nechte tuhnout přes noc.

Před podáváním vyšlehejte do tuha zbytek smetany a když je tuhá, zašlehejte do ní ještě burákové máslo. Touto burákovou šlehačkou ozdobte koláč a servírujte.

TIP: pokud šlehačku nebudete šlehat elektrickým šlehačem, ale v ruce, vydří mnohem déle nadýchaná (ideální, pokud si zbytek koláče, který je již ozdobený šlehačkou, chcete nechat na další den)

0 komentářů