Dýňové rizoto se salsicciou

12:44


Kdo byl na podzim chytrý, schoval si do sklepa pár dýní hokaido. No a kdo byl takto chytrý, ten si teď pochutná!! Toto je premiéra mého dýňového rizota se salsicciou. Budete se jen oblizovat. Je to skvěly a poměrně rychlý oběd, působí velmi luxusně a jeho chuť je dokonalá. Vyzkoušejte v zimě, v létě, když máte chuť, když máte hlad, když chcete podařit své blízké nebo když se chcete cítit jak kuchař s michelinskou hvězdou =)



INGREDIENCE:
olivový olej
2 šalotky - nadrobno nakrájené
320 g rýže na italské rizoto
150 ml suchého bílého vína
1 l zeleninového vývaru
60 g másla
60 g parmazánu - nastrouhaný nejemno
klobásky salsiccia (já měla 3 střívka, ale pokud jste velcí milovníci masa, klidně může být i víc)
dýňové pyré z dýně hokaido ( 1/2)

POSTUP:
Začneme dýňovým pyré. 1/2 dýňe si očistíme a nakrájíme. Vložíme do hrnce s vodou a vaříme asi 25 min, dokud dýně nezměkne. Poté slijeme vodu a dýni rozmixujeme. Pyré si odložíme stranou.
TIP: druhou polovinu dýně si klidně také očistěte a nakrájejte, dejte do pytlíčku a uložte do mrazáku. Můžete ji pak použít třeba na dýňovou polévku, nebo až budete rizoto dělat znovu)

Ve větším hrnci, nebo na hluboké pánvi si rozehřejeme olej a zlehka na něm opečeme šalotku. Neměla by se nám upéct do hněda, měla by jen zesklovatět. Přisypte rýži (neuvařenou) a asi 8 minut opékejte. Rýže se vám nejspíš bude přichytávat, takže intenzivně míchejte, pokud je to potřeba.

K opečené rýži přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří. Potom přilijeme vývar. Průběžně promícháváme až se vývar z většiny odpaří a rizoto má pudinkovou konzistenci (trvalo mi to asi 15 min).

Přimíchejte dýňové pyré, máslo a parmazán. Promíchejte a sundejte ze sporáku. Podle chuti můžete ještě dosolit.

Salsicciu si vymačkáme ze střívka, osmahneme na pánvičce a ozdobíme s ní rizoto.

Podávejte ihned, aby bylo rizoto teplé.

TIP: Pokud si necháte zbytek rizota v ledničce na druhý den, pravděpodobně se voda v něm zredukuje a bude husté. Můžete ho tedy při ohřívání naředit trochou smetany.

TIP: Pokud si chcete pohrát s designem salsicci, můžete z ní vytvořit malé kuličky, ty opéct a poté servírovat.

0 komentářů