Čokoládový koláč s lískovými ořechy a karamelem

7:52



Upečete ho jednou pro sebe, pak zjistíte jak je úžasný a upečete ho pro všechny kamarády a známe, pak vám možná už začne trošku lézt krkem, ale jedno vám můžu zaručit, jíst ho budete dál! Tohle je letos můj favorit na všechny párty, posezení, návštěvy, oslavy.



INGREDIENCE:
KŘEHKÉ TĚSTO:
1 vejce
70 g cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
50 ml vody
125 g másla

NÁPLŇ:
1 karamelové salko
200 g čokolády
150 g másla
3 vejce
50 g cukru

POSTUP:

Křehké těsto vytvoříme tak, že smícháme v jedné míse máslo, sůl a mouku a prsty promačkáváme, dokud nám nevznikne strouhanka. V druhé misce si smícháme cukr a vejce a metličkou prošleháme a přidáme vodu. Potom obě směsi smícháme dohromady a vypracujeme krásně hladké těsto. Můžeme ho uložit do lednice, pokud máte pocit, že je měkké.

Těsto si vyválíme a položíme do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Pokud se vám nechce vyndavat vál, můžete těsto klidně do formy vmačkat prsty. Nezapomňte na pořádné okraje (cca 5 cm), aby vám náplň nevytekla. Vždycky je můžete seříznout, pokud by byly moc vysoké.

Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj další kus pečicího papíru a zasypte pečicíma fazolemi a pečte 10 min na 180C, potom fazole a papír sundejte a pečte ještě 5 min. poté těsto vyndejte ven, ale troubu si nechte zapnutou.

Salko si lehce zahřejte v kastrůlku, aby vám povolilo a nalijte ho na těsto. Potom posypte nasekanými ořechy (stačí je párkrát klepnout sekáčkem na maso, když tam zbudou větší kusy, vůbec se toho nebojte, v koláči je to moc dobré).

Ve voní lázni si rozpusťte čokoládu a málo. Po rozpuštění nechte minutku zchladnout. V druhé misce si prošlehejte vejce s cukrem a potom smíchejte s rozpuštěnou čokoládou s máslem. Směs nalijte na připravený koláč a pečte asi 30 min na 180C (koláč by se neměl úplně vysušit, pokud vám střed zůstane trošku tekutější, je to tak správně, při chladnutí to ztuhne).

Nechte odpočívat několik hodin, nebo do druhého dne.


0 komentářů