Pumpkin pie - Dýňový koláč

7:22 ,


Amerika nám dala mnoho věcí a mými nejoblíbenější jsou (mimo jiné) Marilin Monoroe a Pumpkin pie. Sledování jejích filmů miluji stejně jako jeho jedení. Píši ale blog o jídle, ne o filmech, takže se spíš zaměřím na ten pie. Mimoto je dnes Halloween, který je podle mého názoru úžasným svátek a fascinuje mě s jakým zápalem ho Američani slaví. Nicméně já Halloween neslavím, neboť je to americký svátek a my prostě v Americe nejsme, že ano. Tak či tak k podzimu dýně prostě neodmyslitelně patří a když už jich je na farmařských trzích tolik, byl by to hřích je nevyužít.

Recept na pumpkin pie je neuvěřitelně jednoduchý. V základu se skládá z křehkého těsta a dýně. Pak už je to jen vás, jak si ho dál dochutíte. Já miluji verzi s ořechy a citronem, kterou zde máte napsanou v receptu.  Ořechy skvěle pasují ke sladké dýňi a dokreslují chuť podzimu. Tento recept je léty prověřený a koláč vždy bleskově snědený. 

PS: myslím, že fotka Marilin jak jí pumkin pie by byla naprosto dokonalá!


INGREDIENCE - TĚSTO:
250 g mouky (já použila kukuřičnou)
špetka soli
postrouhaná citrónová kůra (z jednoho citronu)
125 g másla
1 vejce
2 polévkové lžíce třtinového cukru

NÁPLŇ:
1 menší dýně Hokaido
2 vejce
3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
2 polévkové lžíce medu
3 polévkové lžíce Crème fraiche
Šťáva z jednoho citrónu
Lžička mleté skořice
Hrst ořechů (jakékoli ořechy které máte rádi - kešu, pára, vlašské, lískové, makadamové)
Hrst sušených meruněk a švestek - nakrájené

Smetana ke šlehání - na ozdobu

POSTUP:
Z ingrediencí na těsto vytvoříme hmotu, která nám bude pěkně držet pohromadě. Vezmeme si kulatou formu na pečení, kterou si vymažeme, nebo vyložíme pečicím papírem a do ní těsto prsty vmačkáme. Dáme na chvilku odpočinout do lednice.

Dýni očistíme, okrájíme slupku, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit. Vaříme cca 20 min, dokud dýně nezměkne. Potom slijeme vodu, přidáme štávu z citronu, cukr, Crème fraiche a mixujeme do hladké kaše. Potom přidáme ještě lžičku skořice, vejce, med a javorový sirup.

Těsto si vyndáme z ledničky a posypeme ho sušeným ovocem a ořechy. přelijeme směsí a pečeme cca 50 min na 180'C.

Po vychladnutí ozdobíme našlehanou smetanou ke šlehání a posypeme skořicí.

0 komentářů