Chřestová polévka

11:35

Základní druhy chřestu se rozlišují podle barvy na bílý, zelený a fialový. Bílý chřest se považuje za nejlahodnější a výběr se řídí podle pravidla, že čím tlustčí, tím lepší. Já osobně mám nejraději zelený (protože oproti bílému nemá vlákna a dá se jíst jen povařený), ale polévka je nejlepší z toho bílého. Sice je dost otrava ho loupat, ale stojí to za to. V horkých letních dnech se polévka dá jíst i studená.



INGREDIENCE:
2 svazky bílého chřestu
1,5 l vývaru (já požila BIO zeleninový bujon)
malá lžička másla
1 jarní cibulka
100 ml smetany (nejlépe Crème fraîche) + na ozdobu
sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
pažitka nebo petrželka na ozdobu 



POSTUP: 
Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na trošce másla. Zalijeme vývarem a přidáme nakrájený a očištěný chřest (odkrojte i zdřevnatělé konce). Vaříme, dokud chřest nezměkne (cca 20 min).

Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Pokud se vám chřest úplně nerozmixoval a zůstala vám v polévce vlákénka, můžete ji přecedit přes sítko.

Ozdobte smetanou a pažitkou/petrželkou. Podávejte pro zahřátí teplou  parných dnech studenou.

0 komentářů