Borůvkový koláč s tvarohem

10:35 ,

Lesy jsou zasypané borůvkami, takže borůvkový koláč by si v tomto období měli upéct všichni. Borůvky jsou moje velká láska, mou vášní ovšem není jejich sbírání, ale jedení. Díky tomu už peču tento koláč letos po několikáté. Připravila jsem pro vás lehčí verzi, než je ta se spoustou těsta, po které vám vyschne v puse. Díky tvarohu je koláč nejen vláčnější, ale i zdravější. Každý kdo ho okusí, ucítí na jazyku borůvky, pak sladký tvaroh a nakonec jemné a vláčné těsto. A až se s ním budete ládovat, myslete na spoustu antioxidantů, které borůvky obsahují ;)


KORPUS:
400 g pohankové mouky
200 g tuku na pečení
120 g hnědého cukru (kdo chce, může použít i cukr moučku)
2 žloutky
Lžíce mléka (můžete přidat podle potřeby)
Šťáva z 1/2 citronu

NÁPLŇ:
750 g měkkého nízkotučného tvarohu
500 g borůvek
2 vejce
4 velké lžíce medu (nebo 150 g cukru)
Citronová kůra z 1/2 citronu
40 g změklého másla

DROBENKA:
150 g pohankové mouky
150 g hnědého cukru
3 lžíce změklého másla

POSTUP:
Smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme těsto. Formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní vložíme (já ho ho prsty vmačkám do formy a dlaněmi uhladím, ale pokud chcete, můžete si těsto klidně vyválet a až pak přenést do formy) tak, aby po okrajích formy byly okraje. Dáme do trouby a pečeme na 190'C dokud těsto lehce než zrůžoví. 

Tvaroh, vejce, med, kůru i máslo smícháme a důkladně promícháme, aby se vytvořil krém, který naneseme na předpečený korpus a dáme znovu do trouby. Pečeme dokud tvaroh nezrůžoví.

Vypracujeme dobrenku. Smícháme v misce cukr, mouku a změklé máslo a prsty promačkáme a vypracujeme drobenku. Na předpečený tvaroh nasypeme borůvky a potom drobenku. Dáme do trouby a pečeme (opět) dorůžova (čas nejde napsat, odvijí se od tvaru formy a výšky koláče :))

0 komentářů