Mrkvové cupcaky

8:55



Skvělá událost si žádá skvělé dobroty, takže když jsem se rozhodovala, jakou mňaminou potěším svojí taneční skupinu na konci sezony, volba padla na mrkvové cupcaky s krémem z mascarpone a oříškem obaleným v karamelu. Mrkvové těsto miluji, protože je úžasně vláčné a kombinace s krémem je naprosto neodolatelná. Spoustě z těch co ochutnali, jsem slíbila recept, takže tady je. Tanci a pečení zdar!



TĚSTO:
5 vajec
200 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr (nejlépe také třtinový)
1 citron
500 g jemně nastrouhané mrkve
150 g mletých vlašských ořechů
150 g mletého kokosu
300 ml slunečnicového oleje (některé slunečnicové ovšem zanechávají takovou pachuť, to je pak lepší použít třeba kokosový nebo obyčejný slunečnicový – s olivovým v poměru 1:1)
200 g mouky celozrnné jemně mleté pšeničné
20 g jedlé sody
½ lžičky soli

KRÉM:
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
300 ml šlehačky
4 polévkové lžíce medu (podle chuti můžete přisladit)
1 želatinový ztužovač Dr. Oetker. (můžete vynechat)
(všechny ingredience mají mít pokojovou teplotu, aby se vám v krému neudělaly hrudky)


NA OZDOBU:
dvě větší hrsti pekanových ořechů (nebo vlašských)
2 lžíce třtinového cukru

POSTUP:

Celá vejce ušleháme s oběma cukry, vmícháme citronovou kůru i šťávu, postupně všechny další ingredience – mrkev, ořechy, kokos, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a sůl. Dobře promícháme a naplníme s ním muffinové košíčky. Pečeme cca 20-25 min na 180°C. Těsto je hodně vláčné, takže se toho nebojte, zpevní se až vychladne.

Dále si připravíme krém: Ušlehejte šlehačku (opravdu do tuha) a přidejte do ní ztužovač, vedle v mističce propracujte mascarpone se zakysanou smetanou a medem, možno přidat několik kapek citronové šťávy a nakonec přidejte ušlehanou šlehačku. Krém promíchejte a nechte odpočinout v ledničce.

Na pánev dejte opražit oříšky a po chvíli přidejte obě lžíce cukru a čekejte, až se úplně rozpustí a obalí oříšky. Poté je odendejte s pánve a vedle sebe rozložte na talíř a nechte vychladnout.
Teď už jen cupcaky ozdobte krémem a navrch posaďte oříšek. 

TIP: pokud chcete mít chuť oříšku opravdu v každém kousku, tak si oříšky obalené v karamelu nasekejte na jemno a cupcaky s nimi posypte.

0 komentářů