Špenátový quiche s kuřecím masem
Tak na rovinu, kolik z vás si díky krásnému počasí uvědomilo, že za pár dní se půjde do plavek? Většině žen začíná hubnoucí šílenství v okamžiku, kdy v regálech našich oblíbených obchodů uvidíme první plavky. Tak abych tu pořád neblogovala jen samé sladkosti, co ke snižování váhy opravdu nepomáhají, přidávám taky něco ze slaných receptů. Quiche [kiše] jsou mojí oblíbenou letní večeří. Jsou skvělé teplé, ale i studené, takže je jen na vás, jak je budete mít radši. Ideálně si k nim udělejte nějaký salátek, sedněte si na zahrádku a užívejte nádherného počasí =)
Tento quiche jsem původně dělala bez kuřecího masa (jen jako špenátový), což je jeho lehčí varianta. Ale jestli vaříte i pro chlapa, tak masová verze tohoto koláče bude mít jistě větší úspěch a navíc je pak celkový výsledek chuťově luxusnější.
INGREDIENCE-TĚSTO:
300 g hladké mouky
(nebo 200 g hladké a 100 g pšeničné celozrnné)
150 g másla
150 g másla
sůl
studená voda - aby těsto bylo tuhé a nelepilo se, cca 100 ml
studená voda - aby těsto bylo tuhé a nelepilo se, cca 100 ml
NÁPLŇ:
250 g čerstvých špenátových listů
100 g
ementálu nebo goudy
2 až 3
prošlehaná vejce (podle toho, jak velkou máte formu)
1 kelímek
smetany ke šlehání (33 %)
Sůl, pepř
Kuřecí maso
– záleží jen na vás, jak moc ho máte rádi, já dávám 2 kuřecí prsa
POSTUP:
Mouku, sůl, rozpuštěné máslo smícháme a propracujeme v těsto. Podle potřeby přidáme vodu.
Připravíme si formu na pečení (spíše větší, koláče jsou lepší nižší a propečenější) na kterou dáme pečící papír a prsty v mačkáme připravené těsto tak, abychom měli okraje cca 5 cm.
Troubu si předehřejeme cca na 180C. Na těsto položíme kus pečícího papíru, propícháme ho vidličkou a nasypeme na něj hrst suchých fazolí. Pečeme
15 min a poté sundáme fazole a necháme péct ještě 5 min. Zatím si připravíme
náplň.
Špenátové listy spaříme horkou vodou a mícháme se smetanou, na hrubo nastrouhaným sýrem, vejci a masem, které si dozlatova osmahneme na pánvičce. Dochutíme solí a pepřem.
Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme zhruba 30 min na 170C (náplň musí ztuhnout a lehce zezlátnout). Koláč nechte po vyndání z trouby ještě chvilku ve formě.
TIP: V koláči můžete vynechat kuřecí maso a získáte tak jeho lehčí variantu.
0 komentářů