Prachatický koláč
Proč prachatický? To fakt nevím! Taky je dost možný, že přijedete do Prachatic a oni vůbec nebudou vůbec tušit o čem mluvíte. Ale jestli máte ,,den blbec" dejte si kousek a budete jako v ráji. Když se do něj zakousnu a ucítím tu chuť povidel a skořice ... Těžko se ten pocit popisuje. Prostě jen vím, ze příští víkend ho upeču zas! :D
INGREDIENCE:
TĚSTO:
170 g celozrnné mouky
150 g jemných ovesných vloček
250 ml mléka
150 g třtinového cukru
2 vejce
60g oleje
1 prášek do pečiva
1 1/2 lžička mleté skořice
NA POTĚR:
300 g švestkových povidel
Min 200 g sušeného ovoce - čím víc, tím líp (švestky, meruňky, rozinky, brusinky)
80 g mandlí nebo vašich oblíbených ořechů
NA KRÉM:
Šťáva z jednoho citronu
Dvě lžíce medu
Jedno mascarpone
Jedna zakysaná smetana
Snítka máty na ozdobu
POSTUP:
Všechny ingredience na těsto smíchejte a vytvořte tekoucí hmotu, kterou vylijete na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě při 180'C asi 20 min.
Mezitím si smíchejte povidla (pokud jsou moc hustá, dejte lžíci vody) se směsí sušeného ovoce a oříšků. Dejte do kastrůlku a svařte na tmavou omáčku. Tu pak naneste na plát upečeného těsta a rovnoměrně rozetřete. Vraťte do trouby a krátce zapečte.
Smíchejte si ingredience na krém a vychladlý koláč s nimi potírejte. Ozdobte snítkou máty.
TIP: nenamažte si krémem celý koláč, nechte si krém v leničce a když koláč podáváte, potírejte si každý kousek zvlášť.
0 komentářů