Višňový koláč (nepečený)

9:15

Nedávno jsem byla s mamkou v jedné super kavárničce a daly jsme si tam skvělej jahodovej zákusek. Chvilku jsme se v něm rýpaly a ochutnávaly jsme jednotlivé vrstvy a typovaly jsme z čeho to asi je. Dneska jsem usoudila, že když mají maminky ten svátek, tak by byl ten pravý den jí ho udělat. Jenže jahody bych v neděli asi nikde nesehnala (no možná jo, ale jakmile začne pršet, odmítám vycházet z domu), tak jsem použila zavařené višně od tety. Takže to celé byla jedna velká improvizace, ale hrdě prohlašuji, že je to fakt mňaminka hodná pro poděkování mé úžasné mamince.


INGREDIENCE:
Balíček celozrnných ovesných sušenek
1/2 kostky másla (nedávejte ramu, nechutnalo by to dobře)
Sáček jemně mleté želatiny (doporučuji od Dr. Oetkera)
Jedna smetana na vaření (pro méně tučnou variantu použijte mléko)
1,5-2 vaničky tvarohu podle velikosti formy
2 lžíce třtinového cukru
1 plechovka nakládaných višní

POSTUP:
Rozdrťte sušenky a přidejte k nim rozpuštěné máslo a propracujte. Do koláčové formy si dejte pečící papír, dejte na to sušenky s máslem a pořádně uplácejte (nedělejte okraj, jen rovnou plochu).

smíchejte si v mističce 3 lžičky želatiny a 2 lžíce vody a nechte stát. V malém kastrůlky si zahřejte smetanu (ne k varu) a poté přidejte želatinu, která vám mezi tím v mističce ztuhla a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté nechte chvilku vychladnout (aspoň 30 min nebo víc) a přimíchejte tvaroh a 2 lžíce cukru (můžete požít metličku. Nalijte na připravený korpus a dejte do ledničky.

Asi za 2 hodinky, kdy už nám tvaroh tak nějak ztuhl si připravíme višně. Opět si připravte želatinu, tentokrát ovšem jen 2 lžičky želatiny na 1 lžíci vody. Zceďte šťávu z višní a dejte ji do kastrůlku, přidejte 5 lžic vody a zahřejte. Přidejte želatinu a znovu počkejte dokud se nerozpustí. Pak šťávu nalijte na koláč.

Vezměte si okapané višně a podle sebe je rozmístěte po koláči a když máte hotovo, dejte do ledničky.

Počítejte s tím, že to tuhne tak 3-4 hod., ale čekat se vyplatí.



0 komentářů