Francouzský jablečný koláč

V jednoduchosti je síla. Příprava koláče je
neuvěřitelně snadná a výsledek naprosto fantastický. Navíc nevyžaduje žádné
speciální suroviny a věřte mi, že se po něm všichni budou olizovat až za ušima!
Jablka jsou navíc zdrojem mnoha vitaminů a jsou bohatá na vlákninu, snižují
cholesterol a prospívají srdci i cévám.
INGREDIENCE:
160g hladké mouky (já použila jáhlovou)
170g másla
Špetka soli
2 lžíce moučkového cukru
6 jablek (nejlépe větších a šťavnatých)
40g třtinového vanilkového cukru (může být i normální)
POSTUP:
Smíchejte si v míse mouku, 110g rozpuštěného másla,
sůl a cukr a promíchejte. Vznikne vám těsto, které se bude hodně drolit.
Přidejte 3 lžíce vody a znovu zpracujte. Připravte si kulatou formu
s pečícím papírem a těsto do ní přeneste a vytvarujte podle formy (je
možné si těsto i nejprve vyválet a pak až vložit do formy, ale proč špinit
další nádobí, když to jsem rukama stejně dobře ;)) Okraje vám stačí nizoučké,
cca 5 cm. Formu i s těstem si uložte do lednice.
Jablka si oloupejte, rozkrájejte na poloviny a vyjměte
jadřince. Potom krájejte na tenké plátky (čím tenčí, tím lepší).Rozkrájenou
polovinu jablka vždy držte u sebe, přeneste na těsto a lehce na jablka ze
strany zatlačte, aby se trochu položila. Postupně do formy narovnáme všechna
jablka. Se vzorem si vyhrajte, ať je koláč krásný.
Předehřejte troubu na 180°C. Jablka
posypte vanilkovým cukrem a rozložte na ně zbytek másla pokrájeného na
kostičky. Pečte 60-70 min, dokud jablka krásně nezezlátnou.
Až koláč vyndáte z trouby, nechte ho
ve formě, protože těsto nejspíš bude sypké, ale hned jak vychladne, zpevní se.
0 komentářů