Francouzský jablečný koláč

6:27



V jednoduchosti je síla. Příprava koláče je neuvěřitelně snadná a výsledek naprosto fantastický. Navíc nevyžaduje žádné speciální suroviny a věřte mi, že se po něm všichni budou olizovat až za ušima! Jablka jsou navíc zdrojem mnoha vitaminů a jsou bohatá na vlákninu, snižují cholesterol a prospívají srdci i cévám.


INGREDIENCE:
160g hladké mouky (já použila jáhlovou)
170g másla
Špetka soli
2 lžíce moučkového cukru
6 jablek (nejlépe větších a šťavnatých)
40g třtinového vanilkového cukru (může být i normální)

POSTUP:
Smíchejte si v míse mouku, 110g rozpuštěného másla, sůl a cukr a promíchejte. Vznikne vám těsto, které se bude hodně drolit. Přidejte 3 lžíce vody a znovu zpracujte. Připravte si kulatou formu s pečícím papírem a těsto do ní přeneste a vytvarujte podle formy (je možné si těsto i nejprve vyválet a pak až vložit do formy, ale proč špinit další nádobí, když to jsem rukama stejně dobře ;)) Okraje vám stačí nizoučké, cca 5 cm. Formu i s těstem si uložte do lednice.

Jablka si oloupejte, rozkrájejte na poloviny a vyjměte jadřince. Potom krájejte na tenké plátky (čím tenčí, tím lepší).Rozkrájenou polovinu jablka vždy držte u sebe, přeneste na těsto a lehce na jablka ze strany zatlačte, aby se trochu položila. Postupně do formy narovnáme všechna jablka. Se vzorem si vyhrajte, ať je koláč krásný.

Předehřejte troubu na 180°C. Jablka posypte vanilkovým cukrem a rozložte na ně zbytek másla pokrájeného na kostičky. Pečte 60-70 min, dokud jablka krásně nezezlátnou.

Až koláč vyndáte z trouby, nechte ho ve formě, protože těsto nejspíš bude sypké, ale hned jak vychladne, zpevní se.

0 komentářů