Alsaský švestkový koláč

7:57 ,



Křupavé těsto, jemný krém a šťavnaté švestky. Úplně se vidím, jak v tom krásném babím létě sedím na houpací lavičce na venkově a pochutnávám si na tomhle dokonale rustikálním koláči. Nechte si jím provonět celý dům a vytvořte si tím tuhle krásnou atmosféru u vás doma. Na chvíli se zastavte, vychutnejte si ty sladké švestky, ohlédněte se za krásným létem a těšte se na kouzelný podzim.

Pro švestky určitě vyražte na místní trhy. V tomto období je jich všude dost. Sezonní potraviny vašemu tělu prospějí a navíc podpoříte lokální zemědělství.



INGREDIENCE:
TĚSTO:
250 g celozrnné mouky
25 g třtinového cukru
1 vejce
125 g změklého másla

NÁPLŇ:
800 g švestek (rozpult a vpeckujte)
2 celá vejce
5 lžice třtinového curu
100 ml smetany ke šlehání

POSTUP:
Ze všech ingrediencí na těsto vypracujeme hladkou hmotu, která pěkně drží. Těsto nechte odpočinout.

Troubu si předehřejt na 170°C.

Kulatou formu si vyložte pečicím papírem a prsty do něj pěkně vmačkete připravené těsto, abyste vytvořili okraje. Těsto si samozřejmě můžete i rozválet a pak s ním formu vyložit. Na připrevené těsto položte kus pečicího papíru, propíchejte vidličkou a zasypte fazole na pečení. Pečte 10 min, potom sundejte fazole a horní papír a pečte ještě asi 5 min.

Těsto nechte trošku vychladnout a vyskládejte na něj švestky (do kruhu a klidně i přes sebe), které zasypete 1/2 připraveného třtinového cukru. Dejte znovu do trouby na 10 min.

Smetanu smíchejte s vejci a druhou polovinou cukru. Nalijte směs na švestky (možná s evám zdá tekutá ale nebojte se, pečením se zpevní). Pečte asi 30 min, ale na nižší teplotu - 150°C.

Já jsme neodolala a pustila se do koláče, když byl ještě vlažný. Užijte si ho!


0 komentářů