Kakaový dort s mandlovo-tvarohovým krémem

10:45



1000 lajků na Facebooku! Úžasný! A co by to bylo za oslavu bez pořádného dortu. Chtěla jsme něco luxusního a neodolatelného, ale jak je mým zvykem, také rychlého a zdravého. 

Jako díky všem za podporu a proto, že mě také nesmírně těší, že mohou někomu přinést inspiraci k zdravějšímu pečení, jsem vytvořila recept na Kakaový dort s mandlovo-tvarohovým krémem. 

Doufám, že neodoláte, co nejdřív si ho upečete a bude vám chutnat!



INGREDIENCE:
KORPUS:
230 g celozrnné mouky
200 g rozpuštěného ghí másla (ghí je přepuštěné máslo, můžete požít i normální máslo, ale tohle je jeho zdravější varianta - dá se koupit i vyrobit, pro návod stačí lehce zapátrat na internetu :) )
140 g kokosového cukru
4 vejce
6 lžic holandského kakaa
3 lžičky kypřicího prášku
2 lžičky jedlé sody
(pro dosažení ideální konzistence můžete doředit nízkotučným mlékem)

KRÉM:
250 ml smetany ke šlehání
350 g nízkotučného tvarohu
150 g oloupaných nasekaných mandlí + celé na ozdobu
med na dochucení

POSTUP:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si kulatou formu na pečení, kterou na dně vyložíme pečicím papírem a okraje vymažeme máslem. Já použila formu o průměru 20 cm - pokud použijete větší, budete mít korpus nižší, takže uděláte patra dortu jen dvě.

Dále si připravíme korpus. Smícháte mouku, cukr, kakao, kypřicího prášku, sodu a pořádně promícháme. Pak přidáme rozpuštěné máslo a lehce prošlehaná vejce a vše pěkně propojíme. Těsto slijeme do připravené kulaté formy.

Těsto pečeme asi 30 min. Že je těsto upečené, si ověříme tak, že když do něj píchneme špejlí, tak se těsto na špejli nenalepí.

Korpus necháme vychladnout. Když je chladný, dáme ho asi na 30 min do lednice, aby se zpevnil a lépe se prokrajoval. Jestli ho prokrojíte 2x nebo jen 1x odhadněte sami podle výšky dortu, ale nebojte se, jednotlivé pláty těsta mohou být opravdu tenké.

Smetanu si vyšleháme do tuha, potom do ní postupně po lžících zašleháme tvaroh a dále med podle vlastní chuti. Nakonec zamícháme nasekané mandle a krémem promažeme pláty těsta.

Sestavený dort můžete posypat kakaem nebo celými mandlemi.

2 komentářů