Rebarborový koláč
Přichází rebarborová sezona! Když chci něco péct, recepty z rebarbory
většinou přeskakuji, jenže v obchodě mě vždycky zaujme, jak vypadá
zajímavě a nakonec jí koupím. A to je moc dobře, protože v koláči je vážně
skvělá. Při pečení úplně změní chuť a zesládne. Tenhle koláč je skvělý třeba k snídani.
INGREDIENCE:
125 g másla
20 g cukru
250 g hladké mouky (já použila rýžovou a těsto bylo
úžasně křehké)
3–4 lžíce vody
500 g rebarbory
1 jablko (pokud je máte rádi, dejte klidně 2)
2 lžičky skořice
NÁPLŇ:
500 g tvarohu
1 vejce
2 vanilkové cukry
2–3 lžíce mléka
velkou hrst rozinek
hrst mandlových lupínků
POSTUP:
Mouku, rozpuštěné máslo, špetku soli a cukr smíchejte
dohromady. Podle potřeby přidejte cca 2 lžíce vody. Těsto propracujte a
schovejte na chvíli do ledničky.
Rebarboru si omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Jablka oloupejte, vyndejte jadřince a taky nakrájejte na kostičky. V mističce
smíchejte tvaroh, vejce, oba vanilkové cukry a 2-3 lžíce mléka.
Připravte si koláčovou formu s pečícím papírem. Z lednice
vyndejte těsto a vmačkejte ho do formy (můžete si ho vyválet a vložit do formy
jako placku, ale proč špinit další nádobí). Nasypte na něj rebarboru a jablka a
posypte skořicí. Poté poleje tvarohovou směsí. Posypte rozinkami (snažte se je
lehce vtlačit do tvarohu – když budou ve vlhkém prostředí, tak se nenafouknou a
nezhořknou) a plátky mandlí.
0 komentářů