pátek 25. července 2014

TARTA DE SANTIAGO - Svatojakubský koláč



Krásný svátek všem Jakubům! Na svátek sv. Jakuba se ve Španělsku peče tento svatojakubský koláč. Křehké těsto pokryté mandlovou směsí se po upečení ozdobí tak, ze cukrováním vytvoříme kříž, který byl znakem rytířů řádu svatého Jakuba. Můj malý bráška je Jakub a navíc milovník rytířů a historie, takže právě dnes 25.7., na svátek sv. Jakuba, u nás tento koláč nesmí chybět.


KŘEHKÉ TĚSTO:
200 g hladké mouky
75 g hnědého cukru
100 g másla (rozpuštěného)
1 vejce 

NÁPLŇ:
4 vejce
250 g hnědého cukru
Strouhaná kůra z 1 citronu
250g mletých mandlí
Lžička mleté skořice

Cukr moučka na ozdobu

POSTUP:
Všechny ingredience na těsto smícháme, propracujeme a dáme na 30 min odpočinout do chladu.

Vejce vyšleháme s cukre, přidáme kůru, mandle a skořici. 

Z těsta vyválíme plát, který vložíme do kulaté formy a naneseme na něj náplň. Uhladíme a pečeme na 180'C asi 30 min. 

Necháme vychladnout, vytvoříme si šablonu a pocukrujeme. Dál už jen popřejte Jakubovi vše nejlepší a pochutnejte si na jedné sladké španělské tradici.

TIP: zde máte šablonu s křížem, stačí jen vystřihnout, položit na koláč a pořádně pocukrovat.