středa 27. srpna 2014

Vanilkové tartelky s jahodami

Tartaletky můžou být plněné snad vším, někdy mi také připomínají vánoční cukroví. Tyhle vanilkové jsou ideální pro letní období, kdy je ovoce všude kolem hafo a vy si je můžete zdobit podle své fantazie (já použila jahody, ale jestli dáváte přednost třeba borůvkám, malinám, kiwi nebo ostružinám, fantazii se meze nekladou). Hlavně buďte trpěliví a nechte koláčky odležet, neboť pak krásně změknou a jsou nebesky vláčné.



TĚSTO:
190 g pohankové mouky hladké
1 vejce
Špetka soli
90 g třtinového cukru
115 g másla

KRÉM:
Vanilkový pudink
40 g třtinového cukru
300 ml mléka
3 lžíce bílého jogurtu

Jahody
Želatina (může být i červená)

POSTUP:  
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hmotu a uložíme ji na 30 min do lednice. Potom vyválíme, vykrojíme kolečka a ty vložíme do formiček na tartaletky a pečeme 10 min na 180'C. Košíčky necháme alespoň trochu vychladnout, než je z formiček vyklepneme. 

Uvaříme z pudinku, cukru a mléka pudink (klasicky podle návodu, jen použijete pouze 300 ml mléka) a necháme úplně zchladnout. Pak přidáme bílý jogurt a krém je hotový. 

Koláčky ozdobíme jahodami (nakrájet je můžeme na kostičky, na plátky, nebo je necháme v celku). Podle návodu uvaříme želatinu a jahody s ní lehce potřeme, aby neoschly (úplně vám stačí udělat  1/4 sáčku želatiny). 

Košíčky necháme minimálně přes noc v ledničce, aby se rozležely košíčky změkly.