úterý 24. ledna 2017

Makový makovec



Nekouřím, nepiji, ale jednu těžkou závislost mám. Je to závislost na máku. Mák (v mém životě mu říkám spíš máček) je moje láska už od dětství, kdy jsme z makových koláčků vykusovala pouze náplň a zbytek vyhazovala. Dneska už si koláčky kupovat nekupuji a jako pekařskou výzvu se snažím vytvářet recepty, kde je maximum máku a minimum všeho ostatního. Tento makovo-makový makovec je top a pokud jste milovník máku, jděte do toho hned teď!! Pokud zas takový milovník nejste, tak to sice nemusíte dělat hned teď, ale určitě si ho upečte taky, protože vám bude rozhodně taky chutnat.

Mák obsahuje vápník, hořčík, zinek, omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny a působí tedy protizánětlivě na váš organismus, posiluje imunitu a také vaše nehty, kůži, vlasy i pleť. Je cenným zdrojem výživy pro mozek a snižuje krevní tlak ... už ho začínáte taky milovat?



INGREDIENCE:
200 g mletého máku
125 g rozpuštěného kvalitního másla
100 g třtinového cukru
3 velké lžíce povidel
4 vejce

POSTUP:
Troubu si předehřejte na 180C.

Žloutky a bílky oddělte. Žloutky smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a pomalu vmíchejte ke zbytku ingrediencí.

Těsto nalijte do připravené formy, kterou si předem vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte moukou (zkuste bezlepkovou nebo celozrnnou). Pečte, dokud se těsto nezpevní, a troubu během pečení zbytečně neotevírejte aby se makovec pěkně nafoukl.

Užijte si ho se studeným mlékem.