Koláč s lesním ovocem a tvarohem
INGREDIENCE:
KŘEHKÉ TĚSTO:
1 vejce
70 g cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
50 ml vody
125 g másla
NÁPLŇ:
500 g tvarohu
80 g cukru
2 vejce
cca 4 hrsti lesního ovoce (borůvky, maliny, ostružiny, jahody, ...)
POSTUP:
Křehké těsto vytvoříme tak, že smícháme v jedné míse máslo, sůl a mouku a prsty promačkáváme, dokud nám nevznikne strouhanka. V druhé misce si smícháme cukr a vejce a metličkou prošleháme a přidáme vodu. Potom obě směsi smícháme dohromady a vypracujeme krásně hladké těsto. Můžeme ho uložit do lednice, pokud máte pocit, že je měkké.
1/4 těsta si oddělíme a ze 3/4 těsta si vyválíme a položíme do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Pokud se vám nechce vyndavat vál, můžete těsto klidně do formy vmačkat prsty. Nezapomeňte na pořádné okraje (cca 5 cm), aby vám náplň nevytekla. Vždycky je můžete seříznout, pokud by byly moc vysoké.
Tvarohy smícháme s cukrem a vejcem a dáme na připravené těsto. Potom poklademe lesní ovoce. Ze zbylého těsta si vytvoříme plát, vyřízneme proužky a ty poklademe na koláč.
Pečeme
INGREDIENCE:
KŘEHKÉ TĚSTO:
1 vejce
70 g cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
50 ml vody
125 g másla
Křehké těsto vytvoříme tak, že smícháme v jedné míse máslo, sůl a mouku a prsty promačkáváme, dokud nám nevznikne strouhanka. V druhé misce si smícháme cukr a vejce a metličkou prošleháme a přidáme vodu. Potom obě směsi smícháme dohromady a vypracujeme krásně hladké těsto. Můžeme ho uložit do lednice, pokud máte pocit, že je měkké.
Těsto si vyválíme a položíme do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Pokud se vám nechce vyndavat vál, můžete těsto klidně do formy vmačkat prsty. Nezapomeňte na pořádné okraje (cca 5 cm), aby vám náplň nevytekla. Vždycky je můžete seříznout, pokud by byly moc vysoké.
Pečeme na 180C asi 40 min (těsto by mělo pěkně zezlátnout, náplň by se měla zpevnit).
TIP: Pokud budete na koláč používat mražené ovoce, nechte jen rozmrznout a smíchejte s 1 lžičkou kukuřičného škrobu.
0 komentářů